Årets bästa barberare 2018: Amin Iranmanesh

amin-iranmanesh-vinnare-sveriges-basta-barberare

Hej, vänner! Idag är en lyckans dag! Vi har mycket att fira. Den 1:a september vann Amin Iranmanesh, grundare och ägare av Randevu, pris för sin barberarinsats på Tele2-arena. Amin kan nu officiellt kalla sig Sveriges bästa barberare.

 

Vägen dit

En regnig dag på E20 söderut våren 2018 åkte en Toyota packad med fyra nervösa Göteborgare ner mot Varberg. I bilen satt en barberare, hans fru, en skäggig kille och en kille som ägnar sig åt att skriva texter.

Barberaren skulle tävla. Han var förmodligen mest nervös. Han visste inte vad som skulle hända. Han visste bara att han skulle tävla i en tävling som skulle kora västkustens bästa barberare. Och att detta handlade endast om skägg, och inte hår.

Dagen innan satt han och pratade om att han inte vill tävla. Om att han inte kände sig i form. Hans textskrivarvän intygade att det är lugnt. Vill han inte borde han inte, men i värsta fall vore det bara att åka upp, tävla supersnabbt, och sen åka hem igen. Vinst eller förlust – irrelevant. Och så blev det!

De åkte upp. Väl på plats började han se sig omkring och fundera i sig själv. ”Vilka är de andra barberarna? Vilka är deras modeller? Hur duktiga är de andra?”. Tankarna var många. Nervositeten ökade. ”Amin Iranmanesh” skrek Karin, ansvarig för eventet. Amin ställde sig upp. Fattade tag i saxen i ena hand, kammen i andra. Dags att köra igång. ”De tre första minuterna var värst. Nervositeten var stor”. Därefter, släppte det. Amin försvann i sin bubbla. Det var han och kunden. Kamerorna, snacket, blickarna. Allt föll bort. Det var bara personen i stolen som gällde. Helt plöstligt var inte längre Amin med i en tävling. Han var på Randevu. Där han mår som bäst.

Om Amin den dagen hade varit i Varberg hade det gått så smidigt. Han såg sin vanliga plats. Den andra stolen från höger i den bakre delen av Randevus lokaler. Kanske tänkte han sig att Julius stod brevid honom med en egen kund. I högtalarna kanske man kan höra Johnny Cash eller Dean Martin, de vanliga rösterna på Randevu. Men faktum var att detta inte var fallet. För oss andra i alla fall.

Vi andra var i Varberg. ”Tiden är ute!” hojtar Karin. Så där. Amin ser lugn ut. Han har skrattat med sin modell, Christoffer. En militär och Randevu-vän från tidigare. Amin har fixat detta skägg innan. Det syns. Amin sökte inte efter domarnas blickar, eller de andra deltagarnas blickar. Han lutade stolen fram och frågade Christoffer den vanliga frågan: ”Vad tycker du?”

 

Stockholm

1:a september. Dagen går fort. Hela Randevu har åkt upp från Göteborg för att visa kärlek. Supporten är stor. Göteborg syns idag. Vänner till Randevu är på plats. Kärleken är stor.

Dagen inleds med workshops och föreläsningar 10:30. På scen ser vi barberarvärldens främsta nunor. Kenneth ”Freesir2.0” Johnsson ger oss lärorik och intressant trivia om barberaryrket från förr. Han talar om skägg som koncept hos män. Om vilka Wahl är. Carolina ”Lady Barber” står brevid. Med en egen modell som hon skinfadear. Klockan rusar på.

Amin beger sig hemåt för en stunds vila innan tävlingen, och kommer tillbaka 19:00. Tävlingen väntas starta 20:00. Nervositeten är ännu större, bland samtliga deltagare. Några minglar, andra står tysta. Alla vill göra bra ifrån sig. Ingen vet vem den potentiella modellen är. ”Vem av alla dessa skägg ska just jag fixa?”. Det får de veta först när allt är förberett och tävlingen ska starta.

Nu vet vi vem Wild Cardet är. George från George Klipp i Spånga. Stark konkurrens. Det bidrog till ännu mer nervositet. ”Nu räknar vi ner tillsammans! 3…2..1 KÖR!” Tävlingen är igång. Amin står längst bak i höger hörn. Relativt avskilt. ”Bra”, tänker Amin. Han gillar att arbeta i det tysta. I skuggan. Där handlar det inte om publiken. Där handlar det om kunden. Som i detta fall är ett massivt och burrigt ljusrött skägg. 3 minuters intensiv nervositet. Därefter… Randevu. Tele2-arena försvann. Borta. Som med vinden. Publiken borta. Suset borta. Fram steg Johnny Cash. Ljudet av kaffemaskinen som häller upp en espresso. Amin var tillbaka i Randevu-bubblan. Tryggheten. Lugnets plats för honom. Fokuset hamnade på kunden igen. ”3…2..1..0! Tiden är ute!” skriker Tobias i mikrofonen. Amin lutar sin klient fram i stolen, och (på grund av att han inte har tillgång till spegel) säger han istället denna gång ”Sådär, gubben!”. Klassiskt Amin. Vinnare av tävlingen: Amin Iranmanesh.   / Sina Sultani